Är luften full av förväntan eller har du en trött och håglös grupp framför dig? Entusiasmera med en komigångsång och rörelser som väcker kroppen till liv. Att arbeta med gruppdynamik är A och O om man vill skapa en bra stämning. Det gäller att känna in gruppen och att arbeta utifrån de förutsättningar som finns.

Hur skapar man en god stämning?

Här finns en härlig sång av gruppen Alla fagra som uppmanar alla att HOPPA!!!

Kom igång och avsluta med sång!

Jambo - välkommen!

Film av Raed Sabah

Jambo


Hej, hej, hur mår du?

Jag mår bra! Våra gäster, ni är välkomna till fina

Kenya, /Tanzania/ Kongo/ Songlines (valfritt land)

inga bekymmer! Så ungefär låter den här sången om man översätter den till svenska. 

Joik

Film av Raed Sabah

Joik eller Jojk betyder sång


Denna samiska sångtradition används för att uttrycka känslor och olika budskap. Jojken Halela är nedtecknad av Cecilia Öhrwall trad. efter Åsa Blind. 

Hej då, vi ses snart!

I let her go, go

Tu ombe ofike salama - kom lyckligt fram!

Film av Raed Sabah

I let her go go


Det här är en danssång från Republiken Trinidad och Tobago. Det finns olika stavningar och uttal på I let her go, go och här har vi valt olika varianter. Dansen har vi gjort om så att den kan göras även när virus och baciller ställer till det för oss. Vårt arrangemang skiljer sig från flickkörens. Vi tycker att båda är fina!

Tu ombe ofike salama är en avskedssång på zulu från Tanzania. Fritt översatt betyder texten


"Jag ber att du ska komma lyckligt fram, jag ber att du ska kom fram i fred/ frid" .


Del två "ee sikia" kan bytas ut om man vill tala direkt till någon. Då sjunger man istället: "na wewe Chelsea, na wewe  Rashif" och så vidare.


Fred eller frihet på olika språk:

Salama (Swahili) = salam (arabiska) shalom (hebreiska) 


Sången har vi fått tillåtelse att använda och den kommer från boken Spela med hela kroppen av Eva Nivbrant Wedin: (Gehrmans musikförlag) 

Songlines Creative

Camps  Checklista

Hur är man en bra ledare?

Cecilia Öhrwall har lett körer och musikgrupper i många år. Hon ser sig som en reseledare eller coach som ska ta med resenärerna på en musikalisk resa. Hon börjar alltid med att alla får presenterar sig och så repeterar alla varandras namn.


– Grunden är att alla ser alla, säger hon.

 

Det viktigaste är att bjuda in med en positiv attityd och att visa med hela kroppen att hon som ledare ser och bryr sig om alla som är på plats. Det är inte säkert att alla pratar svenska. Därför är det extra betydelsefullt att använda ögonkontakt och ett välkomnande kroppsspråk. 


– För att det ska vara en god stämning behöver vi känna att vi gör detta tillsammans, säger hon.

 

Alla grupper är olika så hon får känna in stämningen och vara beredd på att styra upp så att ingen känner sig utanför eller utsatt på något sätt. Ibland försöker någon ta över och då är det viktigt att se till att det inte blir på bekostnad av de andra. Balans och jämlikhet är viktigt och därför får hon emellanåt, på ett vänligt sätt, se till att alla respekterar varandra.


– I Songlines är vi också noga med namn och pronomen och med att försöka lyssna in olika behov, säger hon. Alla är olika. 

 

Cecilia brukar dra igång med rörelser och rytmlekar av olika slag. När man är koncentrerad på svåra rörelser eller klapplekar, glömmer man lätt bort sig själv en stund och det kan vara befriande att få skratta och göra lite fel. Efter kroppens uppvärmning och presentation måste rösten få en stunds omsorg. Det är naturligtvis viktigt att också avsluta resan på ett bra sätt. I Songlines arbetar man ofta i små grupper först och på slutet träffas alla och spelar tillsammans. Då finns det möjlighet att säga hejdå ordentligt och stämma av så att alla har haft en bra stund tillsammans.


Ovan ger vi förslag på olika komigång - och avslutningslåtar.