Av och med unga

En modersmålslärare har sagt att om man inte har tillgång till sitt eget språk, kan man inte lära sig ett nytt. Så tror vi att det är med kultur och musik också. Man behöver sina rötter för att växa. När man känner sig trygg kan man ta till sig allt som är nytt, spännande och nödvändigt för att man ska komma in i samhället.

Amir från Syrien berättar vad musiken betyder för honom.

”Vi lär av varandra.”

Rätten att uttrycka sig med musik

Just nu lever många ungdomar under extremt stor press. Långa asylprocesser och avslag leder till stor, psykisk ohälsa. Den här sången är gjord med ord från tre ungdomar som ännu inte vet om de kommer att få stanna i Sverige.

Mötesplatser – det viktigaste av allt?

Många av de ungdomar vi träffar säger att de vill ha platser att mötas på. Vi har inspirerats av en dansk modell som heter 4 årstider och som handlar om att ha ett tryggt ställe där man kan få hjälp och stöd, träffas, hitta på aktiviteter och prata med varandra. Vi upplever att mötesplatserna har fått en väldigt stor betydelse. I Västra Götaland har man valt att åka ut till olika boenden för att mötas. I Uddevalla har SEF en egen struktur för möten och aktiviteter. I Jönköpings län finns fina samarbeten med gymnasie- och folkhögskolor, det fria kulturlivet, föreningslivet, civilsamhället, ABF/Smedbyn och Kulturplatån i Gislaved. Fritidsgårdar kan vara bra utgångspunkter. I Kalmar har Songlines mötesplats en gång i veckan, körsamling en gång i veckan och under sommaren finns sommarkollot Drömhotellet. I Blekinge finns språkkafe och i andra regioner arbetar man på andra sätt i till exempel skolmiljö. Mötesplatserna skapar kontinuitet och gemenskap. På trygga platser kan vi arbeta med kultur och fantasi utifrån de önskemål som finns.

Ungt arrangörskap

Alla våra fester och aktiviteter leds och initieras av ungdomar som bildar ansvarsgrupper och vi hjälper bara till med att få allt att fungera. Vi diskuterar demokrati, jämlikhet och försöker alltid att ha ett internationellt fokus. Integration handlar om att kunna samarbeta över alla gränser. Egenansvar och egenmakt är viktigt. De som flytt långt hemifrån har redan klarat en lång resa. Att ta vara på den kraft som finns i unga människor är betydelsefullt för vårt samhälle. Att vara tillsammans är också viktigt för känslan av sammanhang.

Internationella stjärnor

Massor av svenska stjärnor har sina rötter någon annanstans. Sverige är en av världens bästa musikexportörer. Så funkar musik och kultur – som flyttfåglar flyger toner och ord över världen. Vi är alla en del av det sammanhanget.